DIY – Pieni mutta tilava käsilaukku juhlaan

4 kommenttia:
Ihan kuin mulla ei olisi jo ennestään ollut riittämiin hommaa, päätimpä silloin viikkoja sitten, meidän killan vuosijuhlaa edeltävänä iltana ennen ommella vielä laukunkin itselleni. Mä olisin voinut käyttää samaa laukkua kuin RUK-juhlassa, josta kertoessa kuitenkin mainitsin, että olin alunperin ajatellut tekeväni myös asuun sopivan laukun. En kuitenkaan silloin ehtinyt ryhtyä vielä siihenkin, eikä mun oikeastaan ollut tarkoitus tehdä laukkua tätäkään juhlaa varten. Mutta niin se vaan yhtäkkiä iski, että kyllä mä nyt yhden käsilaukun tosta nopsaan pyöräytän. Ja niin sitten tein, ja aika kiva laukku siitä sitten tulikin!

Laukun voi käytännössä mitoittaa juuri sen kokoiseksi kuin itse haluaa, mutta juhlissa käytettävät käsilaukut ovat yleensä kohtalaisen pieniä, joten yritin pitää koon vaatimattomana. Tärkeimpänä mittamääreenä mulla oli kuitenkin tehdä laukusta riittävän tilava, että sinne sai kätevästi ja huomaamattomasti mahdutettua jopa järkkärin, sen kohtuullisen suuren objektinsa kera. Siis ilman, että laukku itsessään vaikuttaisi normaalia juhlalaukkua suuremmalta.

id diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje

Kikkana oli käyttää hyödykseen laukun syvyyttä, että kappale – tässä tapauksessa siis kamera – mahtuu laukkuun. Siitä samalla tuli huomioida, että miten muutoin löysästä kankaasta tehty käsilaukku säilyttää muotonsa, kun siellä säilyttää moniulotteista, painavaa kappaletta.

Tässä tapauksessa laukun muodon säilyttävänä elementtinä toimi laukun sisään päälli- ja vuorikankaan väliin sijoitettu, parin tai kolmen millin paksunen kappale sellaista kovaa umpipahvia, joka ei vety pilalle heti ihan pienestä kastelusta. Se tuki pohjan niin, että laukussa pystyy säilyttämään kameraa ilman, että se häiritsee laukun ulkomuotoa.

Mun laukun mitat tulivat siis sen mukaan, että pohjan leveys oli kameran "selän" eli sen näyttö- ja nappulapuolen kapeamman suunnan mittainen, ja laukun korkeus sen verran, että reunat ylittivät objektiivin.

Käytin laukkuun RUK-mekon hameen vyöosiosta ylitse jäänyttä mustaa, kohtalaisen tukevaa satiinia, sekä vuorikankaana jostain yläasteajoilta asti säilynyttä kiiltävää violettia kangasta, joka todennäköisesti on myös satiinia, joskin paljon ohuempaa.

diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje

Laukkua varten leikkaamistani kangaskappaleista isoin suorakaiteen muotoinen edustaa laukun leveitä sivuja ja pohjaa, ja pienemmät suorakaiteet päätysivuja. Leikkasin samat kappaleet myös vuorikankaasta.

Ompelin ensin sivukappaleet isoon kappaleeseen ja sitten kappaleen särmät toisiinsa. Jokaisesta työvaiheesta ei ole kuvia, koska tein tämän aikamoisessa kiireessä, mutta aika loogisesti homma eteni.

Kun olin ommellut kaksi "suorakulmaista särmiötä", eli yhdet sekä päälli- että vuorikankaasta, laitoin kappaleet nurjat puolet vastakkain pahvikappale välissään pohjana – siten päin, kuin laukku valmiinakin tulisi olemaan. Sen jälkeen ompelin päällikankaan ja vuoren yläreunasta yhteen taitoksen avulla.

diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje

Sen jälkene ompelin kiinni vetoketjun. Tuolla vetoketjulla oli aika paljon ylimääräistä mittaa, mutta koin helpoimmaksi ommella sen ennemmin sisäpuolelle jemmaan, kun että olisin leikannut sen rikki. Nyt jäi mahdollisuus purkaa se ehjänä irti laukusta, jos tarve joskus vaatisi.

Koska vetoketjun kiinnittämisen jälkeen laukun yläreuna puristui yhteen, tehden yläreunasta leveämmän kuin tasapohjaisesta alareunastaan, käänsin vetoketjun ulkopuolelle jättämäni reunat sisäänpäin, ja ompelin ne siihen suuntaan. Näin yläreuna pysyi kasassa, mutta laukun sivuille jäi kuitenkin varaa laajeta hiukan tarvittaessa.

diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje

Laukusta tuli siis sisusta lukuunottamatta täysin musta, mutta sitä on mahdollista tuunata pidemmälle myöhemmin, jos tuntuu siltä. Kyllähän tuo on mustanakin täysin käyttökelpoinen, ja sopii ainakin lähes kaiken kanssa, siinä missä koristeet voisivat saada laukun riitelemään itse asun kanssa. Harkitsen, josko tuohon sopisi ainakin jonkinlainen kahva tai hihna, jonka voisi tarvittaessa irroittaa...

Niin tuosta tuli juuri sopivan kokoinen, pieni mutta siinä määrin tilava, että sisään tosiaan mahtuu muun muassa mun Fujini, kännykkä, pieni lompakko, avaimet ja iso kasa nenäliinoja. Tuli koeajettua tää silloin viime lauantain vujuilla, jonka asusta ja juhlasta kirjoittelen vielä myöhemmin lisää. :)

Ja jos joku miettii, miksi mulla on kännykkä lähes joka kuvassa kännykkä mukana, niin sen tarkoitus on ihan vaan helpottaa laukun koon hahmottamista.

diy käsilaukku juhlalaukku itse ommeltu ohje

Arvaisitteko tuosta vikasta kuvasta, että siellä sisällä olisi järjestelmäkamera?
4 kommenttia:
 1. Miten oot noin taitava :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha tossa on oikeesti monta kohtaa jotka vois olla paljon paremmin, mut kiitos vaan. :D

   Poista
  2. Älä nyt vähättele :c osaat oikeesti niin kauheen hyvin kaiken

   Poista
  3. No totta että käsityöt on aikalailla se "mun juttu", aihe josta oon kiinnostunut, jossa mulla riittää mielenkiintoa opetella ja jonka helpoiten osaan, mutta monilla muilla osa-alueilla onkin sitten heikkouksia. :)

   Poista