SLIDER

DIY - Säkkituoli (helppo kaava)

säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen

Tein aikoinaan ysiluokan käsityötunneilla itselleni säkkituolin, joka on kulkenut mun mukana kämpästä kämppään, ja ollut aina enemmän tai vähemmän kovassa käytössä. Siihen aikoinaan tekemäni mustavalkokirjava päällikangas ei kuitenkaan ole pitkään aikaan enää sopinut mun sisustusmakuun, joten säkki on saanut odottaa nurkassa kohtalonsa ratkaisua.

Nyt sain viimein päivitettyä säkin uuteen kuosiin. Samalla kun purin säkin vanhan päällikankaan (otin siinä olleen vetoketjun uudelleenkäyttöön), ja tuli kerrattua, että mitenkä tää säkkituoli oikein tehtiinkään. Kaava ja ompeluohjeet olivatkin oikeesti tosi simppelit, ja veikkaan että kuka vaan ompelukoneen tavoittava pystyisi tällaisen itselleen aika nopeasti pyöräyttämään!

säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen
Säkkituolin lisätäytettä kaipaava sisäpussi, vanha päällikangas siinä päällä kasassa ja pussillinen (30 litraa) lisätäytettä.

Tarvikkeet:

 • – Sisäkangas (joustamatonta, voi olla ohuempaa kuin päällikangas)
 • – Päällikangas (esim. puuvillaa, verhoilukangasta – muista pestä ja silittää ennen ompelua, että kangas ei jälkeenpäin pestessä kutistu)
 • – Vetoketju
 • – Säkkituolin täytettä (esim. Sotkasta)
 • – Ompeluvälineet yms.

Tän säkkituolin kaava on käytännössä ihan suorakulmainen:
Pituus:        145 cm + saumavarat
Leveys:        85 cm + saumavarat

Tämän kokoisia kappaleita tarvitaan kaksi, sekä sisä- että päällikankaasta erikseen. Päällikankaasta voi varmuuden vuoksi tehdä sentin tai pari suuremman kuin sisäosasta, jotta sisäosa solahtaa mukavasti päälliosan sisään. Käytännössähän säkkituolin voi tehdä ihan yhdestäkin kankaasta, mutta kun siinä on irroitettava päällikangas, sen voi tarvittaessa pestä.

säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen
Lunttasin vanhasta päälikankaasta kaavan.

Ompeluohje:
Ensin tehdään säkin sisäosa, jonka sisään laitetaan säkkituolin täytteet:

1. Laita sisäkankaan kappaleet oikeat puolet vastakkain, ja ompele reunoista suoralla ompeleella umpeen 10-15 cm kokoista täyttämistä varten jätettävää aukkoa lukuunottamatta. Huolittele reunat siksakilla.
2. Taita alareunan kulmat niin, että pohjasauma ja reunasauma ovat vastakkain (sauma keskellä). Mittaa kulmien reunoista 20 cm, ja ompele niistä sivuttainen sauma (katso kuvat).
3. Käännä säkkipussi ja täytä niin täyteen kuin tuntuu hyvältä – mielummin vähän liikaa kuin liian vähän, mikäli käytät esim. styroks-palleroita, jotka lytistyvät jonkin verran käytössä. Ompele täyttöaukko umpeen.

säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen
Liitu toimii hyvin ommeltavien kohtien merkkaamiseen.

Säkin päällikangas:

4. Ompele säkin toiseen kapeaan reunaan vetoketju.
5. Aseta kankaan oikeat puolet vastakkain ja ompele ala- ja sivusaumat suoralla, ja huolittele reunat siksakilla.
6. Toista sama säkin alareunan kulmien kanttaus, kuin säkin sisäkankaalle.
7. Käännä päällikangas ja aseta säkin päälle.

id säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen säkkituoli diy ompelu ohje kaava venemallinen

Kun sohva on ryhdikäs eikä niinkään sovellu suoranaiseen löhöämiseen, tämmönen pienehkö sievä säkkituoli on sille tosi hyvä pari. Ei todellakaan mikään kaikkein esteettisin huonekalu kuvattavaksi, mutta mun mielestä tän säkkituolin venemallisuus tekee tästä vähän tyylikkäämmän ja siromman kuin tasamallisesta säkkituolista.

Tää säkki hakee vielä paikkaansa täällä meidän kotona, mutta ompahan nyt ainakin ympäristöönsä paremmin sopiva päällikangas. Ei enää tarvii piilottaa nurkkaan. :)

2 kommenttia

 1. Ooi vitsit, tää on kiva! Mä oon vähän haikaillut kunnon löhösäkkituolien perään, mutten oo raaskinut ostaa. Veikkaan että itse tekemällä pääsee huomattavasti halvemmalla, joten pitää ehdottomasti pistää tää ohje korvan taakse. Kiitos! :)

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla että tykkäsit! :) Nimenomaan, ja itse tekemällä voi käyttää just semmosia kankaita kuin haluaa ja valkata semmoset kuosit joita ei kaupoista löydy. :)

   Poista

© Helmihytti • Theme by Maira G.