SLIDER

Valkosuklaiset halvalastut

id halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton

Halva? Mitä se on? Ainoa mikä tuli mieleen, oli se joku firma, joka taitaa valmistaa lakritsia. Ruoka-aineena se sen sijaan oli mulle ihan tuntematon, kunnes Roope toi mukanaan kotiin pari pakettia jostain, ja oli pakko ottaa selvää, mitä se on ja mihin sitä voisi käyttää. Halvaa on muutamaa erilaista, mutta yleisin muoto on tämä seesamitahnasta, tahinista valmistettu versio. Sellaisenaan se ei ainakaan mun makuhermoja hivellyt, mutta kuulema sitä on tapana syödä tosi yksinkertaisestikin johonkin makeuttajaan yhdistettynä.

Yritin googlettaa erilaisia ohjeita ja odotin löytäväni jotain eksoottisia, uusia ruokalajeja, mutta ei niitä mitenkään liikaa pomppinut vastaan. Muiden yhtä houkuttelevien vaihtoehtojen puutteessa päädyin lopulta kokeilemaan valkosuklaa-halvalastujen tekemistä.

halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton

Ainesosat:
75 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
150 g vaniljahalvaa
1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (veikkaan toimii varmaan vaihtoehtoisesti ihan vehnäjauhoillakin)
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata

1. Sekoita hieman pehmeä voi, sokerit ja halva tasaiseksi seokseksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää seokseen. Sulata valkosuklaa lämminvesihauteessa, sekoita valtaosa siitä muun taikinan joukkoon, ja säästä osa koristelua varten. Lopputuloksena taikinan koostumus muistuttaa aika paljon murotaikinaa.

halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton

2. Nostele taikinasta ruokalusikallisia leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Jätä leviämisvaraa, mutta varaudu, että lopputulos on silti koko pellin kokoinen levy. :D Mä jätin aika reippaasti leviämisvaraa, ja silti kävi toi sama mitä aina kauralastujenkin kanssa.

3. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 7-8 minuuttia, ja seuraa sen verran, että eivät pala reunoista.

4. Koristele lastut valkosuklaalla.

5. Lastut jähmettyvät kiinteiksi jäähtyessään. Jos taikina leviää tällä tavalla yhdeksi isoksi levyksi, se kannattaa leikata pienemmiksi lastuiksi ennen se ehtii jäähtyä kokonaan.

6. Säilytä lastut kannellisessa rasiassa. Tosin ei sekään takaa että ne kauaa säilyisivät, terveisin seuraavana päivänä kotiin töistä tullut ja tyhjäksi syödyn purkin pöydältä löytänyt leipuri. :D

halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton halva leivonta halvalastut gluteeniton laktoositon munaton

Tuon uunissa koko pellin levyiseksi levyksi leviämisen lisäksi nää lastut muistuttivat muutenkin koostumukseltaan aika paljon kauralastuja. Ja itseasiassa maussakin oli yllättävän paljon samaa! Mutta hyviä oli anyway. Ja käytännössä nämä sopivat monelle, sillä toimivat gluteenittomina ja laktoosittomina, kun käyttää gluteenitonta jauhoseosta ja margariinia.

Onko halva teille tuttu ruoka-aine? Ootteko te käyttäneet sitä mihinkään leipomiseen tai ruuanlaittoon (jos ootte, mihin)? :)

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Helmihytti • Theme by Maira G.