DIY – Itse tehdyt macrame-verhot epäsymmetrisellä köynnöskuviolla

16 kommenttia:
id-macrame-verho-diy

Ne mun aiemmin loppukesästä askartemat diy-koristeet oli mukavan nopeita projekteja, siis ne läpinäkyvät kasvitaulut ja liitutaulut. Mulla on kuitenkin tapana ottaa myös näitä isoja projekteja, joissa kestää aika pitkään, ennen kuin ne näkevät kunnolla päivän valon täällä blogin puolella.

Tää työ on niiden keväisten sohvapöytä- ja työpöytäprojektien lisäksi mun tän vuoden isoimpia saavutuksia: sain viimein valmiiksi meidän keittiön macrame-verhot!

Macrame tarkoittaa lankoja solmimalla tehtyjä sisustustöitä ja -taidetta, ja suomeksi "solmeiluksi" kutsuttua tekniikkaa itsessään.

Ohjeita eri macrame-tekniikoihin on lukemattomia. Mä käytin tähän kuitenkin käytännössä täysin samaa tekniikkaa, jota käytin myös viime joulukuussa tekemässäni ja samalla adventtipostauksessa arpomassani macrame-työssä. Se oli vähän niin kuin harjoitustyö tätä varten, vaikka aika iso työ olikin.

Mun macrame-projektin tärkeimmät ominaisuudet:

 1. Lankojen ripustuspuuna käytin metsästä etsimääni keppiä, jonka hioin sileäksi ja petsasin tummemman sävyiseksi.
 2. Solmuina käytin vain perättäisiä viistoja kohosulmuja (isompi kuva solmuohjepaperista täällä).
 3. Kuviosta pyrin tekemään abstraktin epäsäännöllisen köynnöskuvion.
 4. Valmiin työn lankojen päät päättelin kupariteipillä, jotta langat eivät purkautuisi.

macrame-verho-diy macrame-verho-diy
Suunnitelmaluonnos köynnöksen kuviosta.
macrame-verho-diy macrame-verho-diy

Tällaisen macrame-työn tekoon tarvitaan siis:

– Kepin tai jonkun vastaavan, johon työn voi tehdä
– Solmeiluun sopivaa paksuhkoa, tiivistä mutta taipuisaa lankaa
– Sakset ja mittanauhan
– Esim. helmiä, teippiä tai muita koristeita

Tää mun käyttämä lanka on edellisen tapaan Lankavan valkoista Paula-punoskudetta, jota löysin täältä Tampereelta Taito Shopista. Tähän sopii myös muut langat, mutta ainakin tää punoskude oli helppoa työstää: tuntuu käsissä mukavalta eikä mene solmuun itsestään liian helposti. Tuntuma tässä on vähän sama kuin semmosissa hupparien huppujen kiristysnaruissa.

Lankaa tähän meni suunnilleen kaksi kilon vyyhtiä. Leikkasin langasta 64 kappaletta 5,5 metrin pätkiä, jotka tulivat keppiin vetosolmuilla kahtia taitettuna kiinni niin, että käytännössä kepistä roikkui yhteensä 128 langanpäätä.

Valmiin työn koko on kokonaisuudessaan leveydeltään n. 135 cm ja korkeudeltaan vähän vaihtelevasti, pisimmästä kohdasta n. 120 cm.

macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy

Tää macrame-verhoprojekti ei ollut ihan yhden illan nopea pyöräytys, mutta uskokaa pois, ei tässäkään lopulta ihan ikuisuutta mennyt.

Tarvitsi oikeastaan vain muutaman päivän ja sopivan flow-tilan, niin homma eteni kuin itsestään.

Aloitin tän työn jo joskus keväällä, mutta valmista tuli vasta heinäkuussa. Aikaa kului näin kauan lähinnä siksi, ettei sopivia hetkiä tän tekemiseen ollut joka päivä. Ja tällaista projektia ei ole koskaan järkevä jatkaa silloin, kun ei ole sopiva fiilis.


Sopivalla hetkellä macrame-työn tekeminen on käsityöterapiaa parhaimmillaan.

Hitaan varmasti tääkin eteni, ja onneksi ihan valmiiksi asti.


Arvoin aika pitkään, sopiko tuohon köynnösten keskelle tuollainen lintu, kun siinä tuntui olevan häiritsevä aukko. Kyselin siitä mielipiteitäkin snapchatissa ja instassa, kiitos vastanneille! Päädyin lopulta kuitenkin purkamaan sen pois, ja oon lopputulokseen tosi tyytyväinen. :)


macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy

Itse kun mietin, niin mun mielestä noi lankojen päät eivät laskeudu ihan yhtä nätisti, kuin siinä ekassa pienemmässä työssä. Tämä johtuu osin siitä, etten halunnut niiden peittävän turhaan ikkunaa, mutta myös siitä, että osa langoista meinasi loppua kesken. Tää on myös paljon epäsymmetrisempi kuin se edellinen, ja siksi aika eri näköinen.

Leikkasin langoista ylimääräiset pituudet pois vasta paikoilleen ripustamisen jälkeen, jotta pituuksista tuli mahdollisimman sopivat.

Oli hauska huomata, miten eri tavalla tällainen macrametyö käyttäytyy ikkunan edessä kuin seinällä. 

Ikkunan edessä valo saa valkoisetkin langat näyttämään tummilta, mikä korostaa huomattavasti niitä tehtyjä kuvioita. Mutta silloin kun ulkoa tulevaa valoa ei ole, verhot ovat valkoiset.

Meidän keittiö on usein valoisin huone koko kämpässä, enkä siksi halunnut sinne liian peittäviä verhoja – mutta jotkut verhot kuitenkin, kun tuo ikkunan alue näytti niin tyhjältä. Macrame-verhot oli siksi hyvä ratkaisu, mielenkiintoiset mutta ei liian peittävät.

Ei ehkä sovi ihan jokaiseen kotiin, mutta meille sopii. :)

macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy macrame-verho-diy

Mitä sä tykkäät lopputuloksesta, tai macrame-verhoista ylipäätänsä?

Jos muuten et oo aiemmin kokeillut solmeilua ja sua kiinnostaisi, kurkkaa mun tuo joulukuinen postaus aiheesta. Kirjoitin siihen vähän tarkemmat ohjeet, miten tällaisen työn kanssa kannattaa edetä. Tää aikalailla toisintoa siitä, ainoastaan isommassa koossa. :)

Edellisen macrame-työn kohdalla koinkin tähän mennessä ehkä palkitsevimman hetkeni diy-bloggajana, ottaen huomioon tarkoitukseni inspiroida näillä tekeleillä myös muita ihmisiä: yksi lukijani laittoi instagramissa viestillä kuvan omasta macrame-työstään, jonka oli tehnyt sen mun postauksen inspiroimana. Oli aika huikee fiilis - että vitsit, kyllä ihmiset uskaltaa lähteä näihin vähän haastavampiikin juttuihin mukaan! Niin upeeta! ♥
16 kommenttia:
 1. Huikeen hieno! Aikamoista näpertelyä, vaikka tuossa käytetty paksu lankaa/narua. Itsellä ei ole kokemusta tuollaisesta, mutta VAU!

  https://sanseblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Ei ehkä ihan mun projekti, mutta ihanaa että joku viitsii nähdä vaivaa. Todella upea lopputulos. Hyvä että purit linnun pois.

  VastaaPoista
 3. Wau! Ei musta kyllä itsestä olisi tekemään, vaatii liikaa aikaa ja vaivaa ja kärsivällisyyttä :-D Upea lopputulos <3

  VastaaPoista
 4. Ihan mielettömän hieno verho! Sopii tosi kauniisti paikalleen ja suorastaan vangitsee katseen. Itselleni macrame on aika uusi asia, yksi pieni ja helppo työ on vasta tullut tehtyä, mutta jotenkin aavistelen, ettei se jää ainoaksi. Kuten sanoit,solmeilu on varsin terapeuttista! Ja ikuisuusprojektit on aina kivoja. :D

  VastaaPoista
 5. Siis aivan käsittämättömän upea toi verho! Mä en ikinä itse jaksaisi nähdä moista vaivaa, mut on toi myös hienokin kun se on oikeasti itse tehty. Varmasti myös sai just semmosen kun itse jaksaa/haluaa tehdä :) Korkeintaan oon lyhentänyt tai muuta ja sillonkin ihan vaan koneella ajanut saumat uusiksi.

  ~ Finnlandsnorsk ~

  VastaaPoista
 6. Aivan käsittämättömän hieno, en oo koskaan ees kelaillut että tää tekniikka taipuu tämmöisiin lopputuloksiin!

  VastaaPoista
 7. Aivan upea verho! (: Tosi kaunis. Ja itse en siis yleensä tykkää macrame-töistä lähtökohtaisesti ollenkaan, joten tämä on kyllä mainio poikkeus.

  VastaaPoista
 8. Ei voi sanoa muuta kun WAU!! En oo oikein aiemmin innostunu näistä, mutta nyt tuli semmonen kauneus vastaan, että haluan opetella itekkin tekniikan.

  VastaaPoista
 9. Upea! Kiitos kun jaoit ohjeen! Inspiroivaa! Jos sitä vaikka itekin innostuisi ja saisi joskus aikaiseksi... :)

  VastaaPoista
 10. Todella upea. Itse en ole koskaan oppinut näitä tekemään :)

  VastaaPoista
 11. Wauu, upea. Mie tykkää tuosta epäsymmetrisyydestä ja vapaasta toteutuksesta.

  VastaaPoista
 12. Vau, ihan sairaan upeat! En oo ikinä nähnyt mitään vastaavaa!

  VastaaPoista
 13. thanks for stunning idea... look forward to getting started... a good winter project... its on the list of fun things to create

  VastaaPoista
 14. Todella kauniit ja näyttävät verhot 💕 - taideteokset!

  VastaaPoista