Kissanruokakokkailuja

12 kommenttia:
Aina välillä joissain mun postauksissa vilahtelee yksi nelijalkainen vieraileva tähti, mun kissa Tiuku. Se semmonen lyhyt(huono)turkkinen nirso katinkutale, joka asuu pääasiassa Espoossa mun muun perheen tykönä. Sille kun ei oikein sopisi tää jatkuva kahden paikkakunnan välin ravaaminen, vaikka mä joskus hamassa tulevaisuudessa toivonkin voivani ottaa sen kokonaan luokseni. Siihen asti sen vierailuihin tyydytään lähinnä silloin, kun se kaipaa hoitajaa – kuten nyt, kun muu poppoo lähti Lappiin laskettelemaan.

Ei siinä mitään sen kummempaa, onhan Tiuku täällä ennenkin ollut raatelemassa mun kangassohvaa ja rämisyttämässä pattereita (sori naapurit). Mutta se ero tässä vierailussa aiempiin verrattuna on, että nykyään Tiukulle ei enää kelpaa mitkään valmiit kaupasta ostetut kissanruuat. Ei siis ollenkaan! Ainakin seitsemän vuotta se niitä tykkäsi popsia tai vähintäänkin ylipäätänsä söi – meinaan että kyllä tuorettakin lihaa annettiin, mutta se semmonen valmis kissanruoka oli se pääsafka.

1602201400

Ja se kun sanon "kissanruoka ei kelpaa", en meinaa, että toi kissa kieltäytyisi syömästä sitä. Ehei, kyllä se sitä syö, ehkä se ehtii jopa käväistä siellä vatsalaukussa, ja sitten keksii jonkun tosi kivan paikan johon käy yrjöämässä. Mitä vaikeammin putsattavissa oleva paikka, sitä parempi. Viimeisimmästä tempauksesta kuulin, kun mun vanhemmat yrittivät saada Tiukun syömään pois sen yhden viimeisen, kaappiin unohtuneen kissanruokapussin. No se rontti kävi syömässä sieltä aina yhden ruokapalleron kerrallaan - ja oksensi sen sitten vauhdista vatsahappolimojen kera olohuoneen lattialle, saaden jotenkin levitettyä sen sotkun jopa metrin mittaiselle matkalle. Siis aikamoisia juoksulaattoja. Tai näin se mulle ainakin kerrottiin, ja on aika helppo uskoa, kun tietää miten tuo kiusanhenki osaa osoittaa mieltään ja keksiä aina vain mehevämpiä oksuylläreitä.

Ja nyt kun on puhuttu riittävästi oksennuksesta, voidaan joustavasti liukua itse siihen postauksen pääaiheeseen, eli ruokaan. Sillä kun kaupan valmismurkinat eivät kerran kelpaa, ei auta muu kuin tehdä ne ruuat itse. Mun näkökulmasta on tosin aika hassua kokkailla kissalle, kun hyvä jos edes itsellenikään jaksaisin mitään kokata.

Mä yritin pikaisesti googlailla suomenkielisiä kissanruokaohjeita, mutta monia tuloksia ei kyllä tullut vastaan. Kirjasinpa sitten tähän ylös tuon yhden helpon kissanruokaohjeen, jonka äiti mulle vastikää neuvoi.

1602201401

Ainekset ja valmistus:

– Lihaa (meillä käytetään yleensä possua tai kanaa, itse käytin nyt suunnilleen 300 gramman osan tuosta possun sisäfileestä)
– Tilkka öljyä lihan paistamiseen (ei välttämätön)
– Hiukan riisiä, kauraleseitä tms.
– Hiukan vaikka porkkanan viipaleita tai vaikkapa herneitä tuomaan vähän väriä ja vaihtelua
– Vettä

Aloitin pilkkomalla lihan suikaleiksi ja kypsentämällä sen öljytilkan kera kattilassa. Lisäsin joukkoon riisin , pieniksi siivuiksi pilkotut porkkanapalat ja hiukan leseitä. Sen jälkeen lisäsin vettä ja jätin seoksen keittymään rauhassa. En ottanut aikaa, mutta sen verran ne saivat siellä muhia, että riisi kypsyi ja porkkanat pehmenivät. Ei haittaa, jos kaikki vesi ei imeydy. Muutoin homma toimii aika samallalailla kuin normiruokaa valmistettaessa, joskin täysin ilman mausteita.

1602201402 1602201403 1602201404

Miksi riisiä, vihanneksia, kuituja? Kissa on pääasiassa lihansyöjä, mutta luonnonvaraisesti ruokansa metsästävä kissa söisi esimerkiksi hiiriä ja jyrsijöitä, joiden kautta se saisi muun muassa niitä kuituja elimistöönsä. En ole aiheeseen sen kummemmin perehtynyt, mutta voi järkeillä, että pelkkä puhdas liha sellaisenaan ei täysin riitä, vaan tarvitaan muutakin kuin vain proteiinia. Ja kuiduthan tekevät kissallakin hyvää esimerkiksi ruuansulatukselle.

Kissanruokaa voi tehdä suuremmissa satseissa ja pakastaa, tai valmistaa pienempiä määriä ja säilyttää purkissa jääkaapissa. Meillä pienikokoiselle Tiukulle olisi ihanteellisinta syödä usein mutta aika pieniä annoksia (ei siis edes montaa lusikallista), mutta eihän se aina niin helppoa ole, kun ne päävastuulliset ruokkijat tekevät pitkää päivää töissä.

Se kyllä tiedetään, että jos Tiukulla on nälkä ja sille laittaa kerralla liian suuren tai liian kylmän ruoka-annoksen, se hotkii sen niin nopeasti, että se sama ruoka tulee ylös ennen kuin on ehtinyt edes piipahtaa mahalaukussa asti. Niin että melkeinpä voi sen saman safkan laittaa takaisin sinne ruokakuppiin...

1602201405

Mutta joitain pieniä huomioita on voitu tehdä sen perusteella, mitä eroa on sillä, syökö tuo meidän kissa valmisruokaa ja kotitekoista ruokaa. Ensinnäkään sen hengitys ei haise niin kamalalta, ja se on tosi mukava asia, koska Tiuku on muutenkin aina tunkemassa naamaansa ihan liki, siinä missä haluaa jatkuvasti olla sylissäkin. Toiseksi myöskään se kissan kakka ei haise niin kuvottavalta, ja kissa ylipäätänsä kakkaa harvemmin, vaikka nopea ruuansulatus muutoin onkin. Eipä vain ole kotitekoisissa ruuissa niin paljoa kaikkea turhaa kuonaa, kuin niissä valmisruuissa.

Mulla tuosta yhdestä lähes 700 gramman possun sisäfileesta lisukkeineen tuli noin litran verran kissanmuonaa, ja lopusta lihasta sain tehtyä itselleni kastiketta kahden tai kolmen ruoka-annoksen tarpeisiin. :)

1602201406 1602201407

Tällä erää näytti neidille kelpaavan, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä se seuraavaksi keksii. Saa nähdä, selvitäänkö koko tätä viikkoa ilman likaisia ylläripylläreitä.

Kissanomistajat, mitä teidän kattinne pääasiassa popsivat ruuakseen? Onko jotain lemppariruokamerkkiä (meillä se oli aiemmin yleensä Latz), tai jos teette niitä ruokia itse, onko teillä jotain omaa bravuuria?
12 kommenttia:
 1. Valmisruualla mennään pääosin, mutta ei kyllä kosketakaan noihin markettiruokiin joihin valitettavasti Latz kuuluu. Joskus tulen ostaneeksi märkämuona puolelta niitä Sheban pikkukupposia, mutta muuten pysyn visusti laadukkaammissa eläinkaupan ruuissa. Niissäkin on ihan ihmettelemistä, ettei niitä kuona-aineita osta turhaan. Ja kun ostan laadukasta ruokaa, niin ei sitä kakkaakaan tule paljoa ja en kyllä koskaan ole huomannut kissan hengityksen haisevan, ellei siellä ole hammaskiveä tai tulehdusta kasoittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me koettiin Latz hinta-laatu-suhteeltaan ihan hyväksi, kunnes kissa päätti toisin. :) Kokeiltiin myös jonkin aikaa Royal Caninin kuivamuonia, ja ne vaikuttivat aluksi hyviltä, mutta eivät kumminkaan pidemmän päälle. Laadukkaammissa valmisruuissa varmaan onkin se sisältö vielä paremmin kohdallaan, meillä niitä ei tosin varmaan ole pahemmin edes harkittu, kun ne ovat sen verran hintavampia verrattuna siihen, jos itse tekee.

   Poista
 2. Meillä syödään aamulla Applawsin raksuja Nutrolinin kissaöljyllä. Iltaisin kanaa, sydäntä, kieltä tai sisäelimiä (sisäelimiä vain kerran viikossa). Käytännössä siis kaikki kuitu mitä kissa tarvitsee tulee raksuista, mun ymmärtääkseni sitä kissan ruokaympyrässä on vain alle yksi prossa :). Laadukas ruoka kyllä maksaa itsensä takaisin eläinlääkärikuluissa ja kissan elinvuosissa! Tilasin myös koiralle nyt Applawsia ja huomasin, että loppuenlopuksi markettiruokaan verrattuna hinta on jopa edullisempi, koska hyvään ruokaan on yhteen nappulaan sidottu niin paljon enemmän ravintoa, jolloin sitä ei tarvitse syöttää niin paljon. Kaupan purkeissa huomaa ainesosista melkein aina sokereita, vehnää ja lihaan verrattavissa olevia aineita (eli lihan sijasta purkissa saattaakin olla esim. sarvia ja sorkkaa).

  Tulipa pitkä kommentti, kuulostaa ihan mainospuheelta :D

  VastaaPoista
 3. Komppaan edellistä kommentoijaa! Kissa ei todellakaan tarvitse noin paljon kasvista ja kuitua ruuastaan. Lisäksi lihaa ei pidä kypsentää, sillä siinä katoaa näin kaikki tärkeät aineet kuin tuhka tuuleen! Jos tekee kissalle itse ruuat, pitää olla erittäin tarkka että niistä saa kaikki tarvittavat vitamiinit, tauriinit, kalsiumit ym, sillä puutokset näissä voi johtaa jopa kuolemaan.

  Suosittelen oikeasti pertehtymään kissan raakaruokintaan jos tällä linjalla aiotte jatkaa, se on meinaan aikamoista tiedettä. Jos matikkapää on huono, niin sitten eläinkaupan laadukkaita ruokia (ei sitä Royal Caninia, laadultaan paskaa). Olen tehnyt aiheesta blogitekstinkin, kannattaa käydä kurkkaamassa. Oikealla ruokinnalla vältytään tulevaisuudessa eläinlääkärikuluilta, ja pidennetään tietysti rakkaan ystävän elinikää.

  http://tuikkeita.blogspot.fi/2014/10/omistettu-kaikille-kissanomistajille.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. :) Tiukulle tarjotaan myös kaikkea raakaa lihaa, ja loput kypsennetään että ruokaa olisi tarvittaessa valmiina. Tää oli eka kerta kun mä tein tuota itse, ja joo noita lisukeaineksia, riisiä ja porkkanaa tuli vähän turhan paljon tällä kertaa, kun ilman mitään mittailuja sekaan heittelin. Mutta eipä tuo nyt haittakaan tee, kissa ei välttämättä tarvitse niitä, mutta ainakin meidän kissa tykkää myös vaihtelusta. Yleensä annokset ovat lihapitoisempia. Tietoa kissan ravitsemuksesta on koetettu kerätä netistä ja eläinlääkäristäkin joskus, kun aiemmin oli tarvetta allergiaruualle. Mun vanhemmat yleensä hoitavat kaikkien niiden ruokien teot, kun kissa heidän hoiteissaan normaalisti on, ja luotan kyllä että asioista huolehditaan. Ja ainakin tuo meidän kissa antaa näkyä, onko tyytyväinen vai ei. :)

   Poista
 4. Lisään tuohon raakaruokintaan sen verran, että olen reilu vuoden pitänyt kissoille (2klp) raakaruokinnalla ja olen tehnyt raa'asta kananlihoista, sydämistä, maksoista ja kivipiiroista tietyn kokoisia annospusseja suoraan pakkaseen. Tietenkin siinä on oma vaivansa pilkkoa ja pakastaa ne, mutta helpottaa viikoilla kun ottaa pakasesta seuraavan päivän annokset suoraan jääkaappiin sulaamaan. Tällä tavoin ruoka ei pääse pilaantumaan pitkällä välillä ja kissat saavat kaiken tarvitsemansa raa'asta lihasta. Kissojen ruuansulatusjärjestelmä on lyhyt ja jämerä, joten salmonellabakteerit eivät siellä kauan hengissä pysy, jos kanan kohdalla tuo kyseinen bakteeri epäilyttää kissojen ruokavaliossa. Vitamiinit ja muut lisät kissat saavat multicatin ja kalamaksaöljyn muodossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kiva kuulla miten muilla tehdään. :)

   Poista
 5. Komppaan täysin Tuike:n nimimerkillä kirjoitettua kommenttia. Porkkanat ja riisit mäkeen kiposta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista.

   Joo, niitä tuli tuohon annokseen vähän turhan paljon, oon sen verran kokematon kokki ettei mun arviointikyky ei tuolla ekalla kokeilulla toiminut. Tein tänään uuden satsin ja siitä tuli paljon parempi. :)

   Ymmärrän, että teillä on jyrkkiä kantoja aiheeseen, ja arvostan eriäviäkin mielipiteitä, mutta koitetaanko kuitenkin pitää kommentit asiallisessa sävyssä. Kiitos. :)

   Poista
  2. Heti kun ollaan eri mieltä niin sekö on sun mielestä sitten epäasiallista keskustelua? Mun silmiin ainakin koko keskustelu on ollut asiallista joten en kyllä yhtään ymmärrä miksi siitä muistuttaminen olisi ollut tarvittavaa? Pelottaa kissukan puolesta jos ette ole yhtään katsonut, mitä kaikkia vitamiineja kissat raakaruokinnassa tarvitsee! Ja vielä paistettua lihaa.. Lihan paistaminen hävittää sitä kissoille elintärkeän aminohapon tauriinin, suosittelen lukemaan lisää! Miksei kissalle voi tehä valmiiksi ruokaa raa'asta lihasta jääkaappiin? Puhut huonoturkkisesta kissasta, joka oikein hyvin voi olla merkki jostain puutostilasta!

   Kannattaa esimerkiksi käydä zooplussan barffaajakissoille tarkoituetut vitamiinit läpi ja varmistua siitä, että kissa oikeasti saa kaikkea mitä tarvitsee. http://www.zooplus.fi/shop/kissat/taydennys/barf

   Kannattaa myös miettiä esimerkiksi kissanruokien vaihtamista, ehkä kissa on allerginen jollekin nykyisessä ruuassa olevalle? Jos kerran syötätte Latzia tai muuta paskaa, suosittelen kokeilemaan esimerkiksi Animondan Carny-ruokaa jos se menisi alas. Itse tilaan sitä zooplussalta aina moneksi kuukaudeksi, jolloin sen kilohinnaksi jää 3,12€. Aika halpaa ja kissalle oikeasti terveellistä ruokaa, jonka kanssa ei tarvitse miettiä vitamiineja ja muita.

   Näissä linkeissä on paljon käytännön vinkkejä barffaukseen, kannattaa lukea ajatuksella:
   http://kissankujeita.blogspot.fi/2013/11/ruokapaivitys.html
   http://kissankujeita.blogspot.fi/2014/02/syomaan.html
   https://www.mushbarf.com/fi/ohjeita-ja-vinkkeja-kissan-raakaruokintaan

   Poista
  3. En sanonut noin. Tottakai saa olla eri mieltä ja ilmaista mielipiteensä, kuten täällä on tähänkin mennessä tehty. Huomautin ainoastaan, että toivon keskustelun pysyvän asiallisessa sävyssä, vaikka mielipiteet voivatkin olla kärkkäitä. Eriävätkin mielipiteet voi ilmaista asiallisesti, ja ennakoin toivomuksellani mahdollisia jatkokommentteja. En haluaisi että keskustelu menisi esim. henkilökohtaisen haukkumisen tasolle, sillä en kokisi hyväksi julkaista sellaisia kommentteja. Toivon että ymmärrät.

   Teidän ei tarvitse pelätä meidän kissan hyvinvoinnin puolesta ja olla huolissanne meidän kiinnostuksestamme kissan hyvinvoinnin suhteen. :) Niin ja ei siis syötetä Latzia enää nykyään.

   Kiitokset vinkeistä! :)

   Poista