Prahaa ylhäältä ja alhaalta – Tšekki-excursio, osa 3

Ei kommentteja:
tsekki-matkavinkit
"Mihis me ollaan oikeen menossa..."
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
École Francais, Jan Gillar
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Siellä ne taas kiitää peräkanaa.
tsekki-matkavinkit
Jotain jännää selkeesti.
tsekki-matkavinkit
Kelpais mullekki tommoset keksit!
tsekki-matkavinkit
Prahan arkkitehtuurin laitokselta, betonibrutalismia.
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Niillä on aika kivat näkymät työhuoneista...
tsekki-matkavinkit
...ja arkkitehtuurikahvila! Siellä oli seinälle juttua Alvar Aallosta. ("Suomalainen bongattu, torilla tavaraan")
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Taustalla siintää Hotel International
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Prahan maisemia hotellin hupuilta
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Vähän vaan eksyksissä.
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Trade Fair Palacen sisällä, ihme sierainpatsas.
tsekki-matkavinkit
Vapaus!
tsekki-matkavinkit
A-logotakki vilkkuu
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit
Mätsäävät excu-lippikset päässä
tsekki-matkavinkit
...ja excu-lasit!
tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit tsekki-matkavinkit

6.5. – Prahaa ylhäältä ja alhaalta


Tänään oli kaivattu hippusen myöhäisempi herätys, kun oltiin ehditty edellisenä päivänä käydä läpi tälle aamulle suunniteltu kohde. Sekin ylimääräinen aika meni kyllä huoneiden kanssa säätäessä, kun saapumispäivän huonejaot olivat menneet vähän pieleen, ja nyt meidän huoneen tytöt vaihtoivat poikien kanssa päittäin huoneita. Siellä hais hiki, anteeks vaan pojat. :D

Liikkeelle pääsemisen jälkeen treffattiin jälleen meidän Valdimir-opas/proffa, jonka kanssa tutustuttiin erääseen ranskalaiseen kouluun, joka oli funktionaalisuudessaan aika modernismin perikuva. Ulkoa aikamoinen ikkunariveillä koristeltu palikka, sisältä avoimen virtaavia tiloja, jotka jatkuvat saumattomasti ulos.

Pyörittiin ympäri koulua, professorit edellä ja me perässä. Välillä ne kaksi viilettivät niin nopeasti eteenpäin, että jäätiin jälkeen, ja kertaalleen jouduttiin jonkun epäilevän opettajan tentattavaksi, että mitä me siellä koulussa oikein puuhataan ja kenen luvalla. No joo, vähemmästäkin sitä ihmettelis, about parikymmentä ihmistä ja lähes jokaisella kamera kaulassa...

Siitä löydettiin tiemme Prahan arkkitehtuurin laitokselle, joka oli aika erilainen ilmestys kuin meidän tilat Tampereella. 

Tai no, betonia sielläkin, ainoastaan vielä massiivisemmin ja brutalistisemmin toteutettuna. Ja jos jotain heillä on ja meillä ei, niin hulppeat näköalat suoraan työhuoneiden ikkunoista.

Prahan arkkitehtuurin laitokselta lähdettyä törmättiin toiseenkin excu-porukkaan, jostain muualta päin Tsekkejä tulleeseen ryhmään, joka oli käynyt juuri eräässä hotellissa, jonne mekin suunnattiin. He kertoivat henkilöstä, joka oli esitellyt heille hotellissa paikkoja.

Ja vaikka meillä ei ollut mitään etukäteen sovittuna, päätettiin kokeilla onneamme ja kysyä meillekin esittely kierrosta. 

Se onnistui kuin onnistuikin! Päästiin kiertämään koko 16-kerroksinen, iso stalinistista arkkitehtuuria edustava Hotel International aulasta huipulle. Hotellia esitellyt tyyppi oli niin hyvä, että jätettiin hänelle yksi meidän excu-opas kiitokseksi, ja siltä varalta jos vastaan sattuu uudestaan suomalaisia arkkitehtiopiskelijoita. :-D

Päivän suurin haaste oli kuitenkin löytää eräs puisto, jossa oltiin päätetty pitää piknikkiä. Kysyttiin vastaantulijoilta neuvoa useampaan otteeseen, hypättiin ratikkaan, huomattiin menevämme väärään suuntaan, vaihdetaan toiseen, kävellään lisää... Ja lopulta sitten löydettiin sinne, ja sieltä puistostakin joku rauhallinen kohta vähän kauempana tietyömelusta. Aurinko porotti siniseltä taivaalta, eikä siinä voinut kuin ihmetellä, kuinka hyvät säät meille oli tähän mennessä osunut, kun vertasi vaikka parin vuoden takaiseen Wien-excursioon.

Tässä vaiheessa porukka vähän jakaantui, ja erään messualueen jollain juoksumessuilla(?) ja seuraavana kohteena olleen Fair Trade Palace -gallerian aulan kurkkaamisen jälkeen päätettiin lähteä pienemmällä porukalla kaupungille pyörimään ja fiilistelemään.

Sen kaltaista omaa aikaa olisi voinut olla tällä reissulla vähän enemmänkin.

Koko kaupungin kun koki ihan eri tavalla, kun ei ollut mitään aikataulua tai kiirettä minnekään. 

Olisin voinut mutustaa loputtomasti mansikoita ja trdloja ja vaan ihmetellä katuja ja ikkunoita, ja asioita, joihin itse tän excursion kurssin aihepiiri (eli nykyajan arkkitehtuurin historia) ei ylettänyt.


– – –

Saatat tykätä myös näistä:

Osa 1: Lähtökuopissa kohti Prahaa
Osa 2: Boxi-arkkitehtuuria Prahassa
Osa 4: Kaunista vanhaa Prahaa
Osa 5: Sympaattinen tiilitalojen Zlín
Osa 6: Upea Brno, ehkä upeampi kuin Praha
Osa 7: Brnon upea (valtava) messualue
Osa 8: Kubismia ja kusetuksen makua
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti